субота, 22. мај 2010.

Заузимање Архангела Михаила за време операције


Једно од многобројних чудеса Архангела Михаила представља и исцељење дечака Василија Карастириса, чијој је операцији присуствовао сам Архангел. Играјући се, Василије је пао и озбиљно повредио главу. Довезли су га у болницу где су лекари поставили поразавајућу дијагнозу: слепило и потпуна парализа руку и ногу. Дежурни у болници је позвао родитеље несрећног дечака к себи у кабинет и рекао им:
- Стање дечака је тешко. Неопходна је хитна операција, али бићу отворен, наде за успех су минималне. Један, два процента не више.
Одлуку треба донети брзо, док још постоје какве такве шансе. Мајци се учинило да се земља измиче испод њених ногу.
Отац је упитао:- Докторе, зар не постоји никаква друга могућност?-Нажалост, не. Не размишљајући дуго отац је дао сагласност за операцију. Док су дечака припремали за операцију, како је после он сам причао, када су прекрили његове очи тама је ишчезла, и пред њим се указало светло виђење; Видео је храм са високим сводовима и фасадом обложеном црвеним каменом. Из отворених врата храма излазила је заслепљујућа светлост. Василије се приближио ка вратима и... шта је видео!! Предиван младић, обасјан јарком светлошћу, пружао је к њему руке и звао га:- Дођи овамо Василије. Не бој се, оздравићеш. Ја ћу водити руку лекара и операција ће успети. Дечак је пришао младићу који га је звао, пао на колена, обгрлио његове ноге и наслонио повређену главу ка његовој левој нози. Пре него што ће виђење ишчезнути, дечак је успео да примети у дубини храма тамну икону са сребрним рамом.
Операција се завршила успешно. Вид и покретљивост су се у потпуности повратили. То се догодило 21. новембра на празник светог Архангела Михаила. Успех операције лекари су сматрали за чудо. Прошле су године. Све то време, Василијева породица је узалуд тражила онога ко је њиховом сину повратио здравље, док једнога дана у једној телевизијској емисији, Василије, изгубивши сваку наду, није препознао храм из свог виђења. Са мноштвом поклоника он је дошао у храм у Мандамадосу (село у Грчкој), посвећен светом Архангелу Михаилу.(Из публикације ,,Православни пут")

Чудотворна икона Светог Архангела Михаила у храму у Мандамадосу

Црквени календар-Недеља 23.5.2010.
Силазак Светог Духа на апостоле - Педесетница - Тројице
седам недеља после Ускрса - пада у недељу


После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове. Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи.

Нема коментара:

Постави коментар